Björkas Nytt och Bytt - en butik i tiden
Publicerad 6 September 2021
Fler bilder
Den 12 september fyller second-handbutiken Björkas Nytt och Bytt utanför Eksjö sex år. Sedan starten 2015 har butiken haft en imponerande utveckling. Från att ha jobbat ensam i sin butik har Hannah Björklund nu nio medarbetare! Och varje dag när butiken öppnar är det kö utanför dörren!
Hemligheten bakom framgångarna är flera. Den ena är ett fint inflöde av varor från inlämnare, som får 40 procent av försäljningspriset. Varje månad plockas inte mindre än cirka 5000 nya artiklar upp i butiken.
- Vi får in ännu mer, men sållar ut godbitarna och plockar fram det vi tror på. Resten skänker vi bland annat till Returbutiken och Human Bridge, berättar Hannah.
Rekord - igen!
Inlämnarna, som numera är ett par tusen till antalet, finns främst på Höglandet, men även i andra delar av Sverige. Många av inlämnarna är också kunder, en del stammisar som besöker butiken varje vecka eller varje månad. Försäljningen är stor året runt, men extra bra sommartid.
- I juli slog vi försäljningsrekord igen, det gjorde vi även förra året i juli, säger Hannah och berättar att extra många passar på att besöka butiken när de åker till släkten, sommarstugan eller besöksmål i närheten.
Beröm för ordning
Hannah och hennes kollegor upplever att intresset för cirkulär konsumtion ökar mer och mer.
- Det är jättekul att så många är positiva och vi får dagligen höra att vi har en så fin affär och får beröm för vilken fin ordning det är hos oss. Att det är lätt att hitta det man behöver och ”villhöver” underlättar enormt för kunden, säger Hannah och berömmer personalen för deras förmåga att skapa teman i butiken och lyfta fram varorna på ett fint sätt.
Bäst säljer barnkläder och damtoppar. Även leksaker och inredning är populärt.
Eget koncept
Hannahs ursprungliga önskan var att bli franchisetagare i butikskedjan Busfrö, som bland annat finns i Jönköping, Västervik och Kalmar. Då Busfrö tyckte att Eksjö var för litet valde Hannah istället att bygga upp verksamheten i en outnyttjad ekonomibyggnad hemma på gården i Björka utanför Eksjö.
- Med facit i hand hade en franchiselösning underlättat en hel del, nu har vi fått klura ut en massa tekniska lösningar själva och att inreda en ladugård har sina utmaningar. Men kunderna gillar att komma ut på landet, kolla in djuren på gården och att det är mer gemytligt här än inne i stan.
Med tanke på FN:s klimatrapport är Björkas Nytt och Bytt en verksamhet i helt rätt bransch. Hur ser du på framtiden för företaget?
- Jag lever min dröm. Det här har blivit långt bättre än jag vågade hoppas. Vi är ett fantastiskt gäng och vårt jobb känns meningsfullt. Planerna för butiken är att fortsätta förfina inredningen med fler hyllor och stänger så vi får mer plats åt allt fint vi får in, säger Hannah som hoppas att intresset för secondhand fortsätter att öka och att det blir mer cirkulär handel i butikerna.
- Kanske även "bibliotek" med verktyg, tält och andra saker man använder sällan men ändå behöver. Att man lånar saker när man verkligen behöver dem. Låt saker användas! De ska "slitas" sönder, inte kastas bort, fullt fungerande.
Att handla second hand är ett av de enklaste och mest effektiva
sätten att bidra till minskad miljöpåverkan. Vilka är dina bästa tips för den
som vill handla second hand?
- Kolla i många butiker, hitta guldkornen och köp saker som
förstärker din personliga stil. Granska varan så att den inte har några fel.
Secondhandbutiker har sällan bytesrätt. Själv köper jag på mig kläder till min
son, 1,5 år, i alla storlekar som han kommer ha framöver. När man kommer över
en ursnygg gräddvit farfarströja måste man passa på! Min gräns går vid cirka
storlek 122, för sen vill de själva vara med och bestämma. För att hålla koll
på hur mycket jag har köpt av varje sort har jag en lista med mig i väskan,
säger Hannah.
- Fast man måste ju ha rätt stora garderober för att förvara allt.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick