Emil, Astrid Lindgren och svensk barnfilm

Johanna Stejdahl, verksamhetsledare Emilkraften och Anna Mellergård, projektledare

Fler bilder

Fakta

Olle Hellbom gjorde tre filmer om Emil i Lönneberga
1971 Emil i Lönneberga
1972 Nya hyss av Emil i Lönneberga
1973 Emil och griseknoen

Emilfilmen är den enda som Astrid Lindgren själv deltagit i som statist. Iförd röd sjal förekommer hon som bondmora på Vimmerby marknad.

De världsberömda filmerna om Emil i Lönneberga blir aldrig för gamla. De älskas av generation efter generation världen över – och har sin utgångspunkt i Mariannelund. Kring detta faktum vill Emilkraften nu skapa ett barnfilmhus. Men projektet är betydligt bredare än så och kommer med all sannolikhet att bli en viktig regional kultursatsning.

– Vi vill lyfta Astrid Lindgren, filmen – och hennes betydelse för svensk barnfilm, säger projektledare Anna Mellergård och Emilkraftens verksamhetsledare Johanna Stejdahl, som för tillfället jobbar hårt med att sy ihop den barnfilmfestival som ska arrangeras i oktober.
I samarbete med Kulturskolan/Fabriken i Vimmerby, rockgymnasiet i Hultsfred, Reaktor Sydost och Film i Jönköping planeras en fem dagar lång filmfestival. En av dagarna kommer att vända sig enbart till lärare och pedagoger.

Katthult, eller Gibberyd, som byn egentligen heter har ända sedan filmerna om Emil i Lönneberga kom ut på 1970-talet lockat människor från stora delar av världen och Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby besöks numera av en halv miljon människor varje år. Mariannelund, som för evigt är förknippat med Katthultsbornas egen husläkare och lilla Idas utsikt från flaggstången har, trots en stor stolthet, inte gjort så stor affär av den tydliga kopplingen till Astrid Lindgren. Detta trots att det faktiskt var här som den småländska turismen kring Astrid Lindgren faktiskt tog sin början. Det är i trakterna kring Mariannelund som Astrid har sina rötter och det var också här som filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En fenomenal regissör och skickliga skådespelare skapade tillsammans med statister, djur och rekvisita från den småländska lokalbefolkningen de fortfarande omåttligt populära filmerna om Emil.
– Berättelsen om filminspelningen kan bara Mariannelund berätta, menar Anna Mellergård.

Projektet som drivs av utvecklingskontoret Emilkraften ska under 2013 mynna ut i ett besöksmål i Mariannelund. Ett fysiskt hus där alla sagoälskare lär få veta allt som är värt att veta om filminspelningarna som blev hela bygdens angelägenhet.
Just nu pågår ett febrilt arbete med att samla anekdoter från filmåren på 1970-talet. Berättelserna är många och kommer så småningom att lyftas fram i den permanenta utställningen. Redan till sommaren ska besökare med hjälp av en broschyr kunna besöka inspelningsplatser och få en inblick i hur inspelningen gick till.

Följ projektet via bloggen Barnfilmbyn