Filip Hjelmland speedwayåkare och företagare

Fler bilder

Fakta

Fakta Filip Hjelmland
Ålder: 21 år
Bor: Med föräldrar och lillebror Kalle i villa i Mariannelund
Största förebild: Tony Rickardsson
Bästa egenskaper: driven, envis och pedant
Mål: att köra VM i speedway
Största stöd: pappa Mikael och mamma Nina

Filip Hjelmland har kört speedway i 15 år. Hans drivkraft är kärleken till sporten och utgångspunkten är att kvalitet och noggrannhet i alla detaljer är helt avgörande för resultatet. I år har han trots den allvarliga skadan i fjol kammat hem både SM-Silver och EM-Brons.

Men tiden på motorcykeln är procentuellt sett ganska liten. Vid sidan av speedwaybanan, är Filip också företagare. Sedan 2017 driver han aktiebolag och sköter planering, marknadsföring, varumärkesbyggande, transporter, maskinpark, uppföljningar och ekonomi. Samtidigt utvecklar han ständigt företaget med sikte på framtiden. Just nu pluggar han till personlig tränare och coach för att på sikt kunna hjälpa andra inom träning, kost och hälsofrämjande utveckling. Han syns ofta på events och föreläser med jämna mellanrum om sin karriär. Det första Filip Hjelmland-lägret för ungdomar har redan arrangerats och han deltar gärna som instruktör på prova-på-dagar som gagnar sporten och återväxten. 

Fokus på seniorsidan
Åren som junior har resulterat i en lång rad svenska och europeiska medaljer, samtidigt har han även varit aktiv i svenska seniorlandslaget, bland annat på Lag-VM 2019. Till nästa säsong fokuserar han för första gången enbart på seniorsidan och kommer att köra för Vetlanda Speedway i Svenska Elitserien samt i Allsvenskan, Svenska landslaget, Polen och runt om i Europa. Det långsiktiga målet är att en dag vara en av de permanent startande förarna i VM-serien.Filip är ödmjuk inför uppgiften.  
- Jag tar hellre små steg framåt än stora kliv. Just nu är jag ungefär halvvägs i min karriär och nöjd med var jag presterat så här långt. Min bästa egenskap är nog min envishet, jag lever med speedway 24 timmar om dygnet och ger aldrig upp. 

Vägen tillbaka
Envisheten var en egenskap han onekligen hade stor nytta av när karriären för drygt ett år sedan plötsligt tog tvärstopp - i en våldsam krasch på EM i Norge i augusti 2018. Filip kolliderade med en annan förare, bröt ryggen på fyra ställen och fick dessutom en stor inre blödning. Läget var kritiskt och i tre veckor låg han helt stilla i en sjuksäng i Oslo, innan han kunde flygas till Jönköping för vidare behandling.
- Jag tappade allt, var bara skinn och ben och det var en jätteansträngning att bara lyfta benet upp i sängen i början. Jag fick lära mig att gå på nytt. Det svåraste var att hantera situationen mentalt, att gå från att prestera på 100 procent till att vara totalt hjälplös och behöva hjälp med allt.
- Det enda jag kunde tänka på var att komma tillbaka på motorcykeln. Kontrakten med klubbarna skrevs från sjuksängen. Då var jag nere på botten och tänkte att härifrån kan det bara bli bättre. Målet var att sitta på hojen första mars, säger Filip, och berättar att läkarna ansåg att tidsplanen var orimlig.   

Med hjälp av sin starka vilja och den där envisheten samt ett team av läkare, sjukgymnast, psykolog, naprapat, tränare, coach, lagkamrater och familj var han, mot alla odds, startklar till vårens första landslagsläger med seniorlandslaget i Polen i början av mars. 

Nyttig resa
Rehabiliteringen har skett parallellt med tävlingar på elitnivå under hela säsongen – en säsong som avslutades med Silver i SM och Brons i EM!    
- Jag har anpassat antalet tävlingar efter kroppens signaler. Jag har avstått helt från vissa tävlingar och ligor och lagt in extra träningar i stället. Tack vare min mekaniker har jag kunnat lägga tid på min träning, mina övningar och vara på gymmet.
- Det har varit en tuff men nyttig resa. Jag har lärt känna min kropp, tvingats bygga upp de små musklerna och har därmed fått en helt annan kroppskontroll. Jag har också vuxit som människa, numera är jag mer tacksam för det jag har och inser att smågrejer som man tar för givet kan försvinna fort. Jag har lärt mig att vara i nuet. Det har tagit ett år, men nu är jag tillbaka på den plats jag var innan olyckan – fast starkare både fysiskt och mentalt. Jag känner mig mogen för att tävla hårt på seniornivå och ser fram emot att utveckla min speedwaykarriär mot toppen av sporten. 

Mariannelundssonen
I Polen, där tävlingar lockar stor publik på ca 20 000 personer per tävling, är Filip redan ett känt ansikte och just nu beskrivs han som en av de största svenska talangerna. I allt han gör är han mån om att berätta om sitt ursprung. Mariannelundsonen, som han ofta kallas, har fortfarande sin bas i barndomshemmet på Bäckagatan.
- Jag älskar Mariannelund och är glad att jag kan hjälpa till att sätta orten på kartan. I alla lägen försöker jag promota platsen, mina lokala samarbetspartners och få nya personer att komma hit.
- Jag träffar enormt mycket människor under ett år och bland annat nämner många att de stannar på Mariannelunds Karamellkokeri eller tankar och äter korv Frendo när de har vägarna förbi. Vissa åker till och med hit från Vetlanda och köper Ica Mathörnans goda grillade kyckling varje månad! Vi har kvalitet i vår lilla bygd och det älskar jag att promota och framföra till nytt folk vart jag än befinner mig.