Näringslivets väg ut ur krisen
Publicerad 12 Februari 2011
Fakta
Företagsjourens insatser på Höglandet 2009-2010
Antal företag i kris: 45 (främst inom tillverkning och handel)
Antal räddade arbetstillfällen: 147
Totalt sett har näringslivet i Eksjö kommun klarat krisen förhållandevis väl. De som har behövt extra stöd har kunnat få det genom Företagsjouren, som räddat närmare 150 arbetstillfällen på Höglandet.
De ser en ljusnande framtid 2011, företagen i Eksjö, som totalt sett har klarat krisen förhållandevis bra. Av två skäl, menar näringslivschef Marcus Axelsson.
– Dels har vi bara ett fåtal underleverantörer till den hårt drabbade bilindustrin. Dels består vårt näringsliv överlag av stabila företag med tryggt ägande, en genuin företagskänsla och god ekonomi, säger han och berättar om flera företag som trots tuffa tider klarat sig utan att varsla.
– Genom att låta personalen gå ner i tid och/eller genom att utnyttja tiden till att förbättra system och rutiner har många kunnat behålla kompetensen, vilket givetvis är en tillgång när konjunkturen vänder, säger Marcus, och tillägger att det förstås har varit väldigt tufft.
– Under en period åkte vi bara runt och lyssnade och stöttade. I de mest extrema fallen hänvisade vi till Regionförbundets Företagsjour – ett neutralt stöd för företag i kris. Verksamheten finns i sex-sju län och har visat sig ge fantastiskt resultat.
Företagsutvecklare Göran Qvarnström är Företagsjourens ”akutläkare” som under 2009 och 2010 fick kontakt med 87 företag från hela länet. Genom att strukturera upp företagens ekonomi, titta på budgetarbete, affärsplan och aktivitetsplan, ibland med hjälp av externa konsulter, har de allra flesta hamnat på rätt köl.
– 2009 präglades av akuta problem av olika karaktär på ett stort antal företag. Under 2010 kom vi i kontakt med företagen som härdat ut… Problemen var mer komplicerade, bolagen större och processerna var också besvärligare, berättar Göran Qvarnström, som totalt räddat 370 arbetstillfällen i länet under en period på 18 månader.
Just nu jobbar Företagsjouren med 22 företag i länet. Alla är med andra ord inte igenom krisen ännu men på många håll, bland annat i Eksjö, andas näringslivet en försiktig optimism. Offerter börjar bli order, nyanställningar poppar upp och i ett par fall leder omorganisationer till större produktionskapacitet på anläggningarna i Eksjö kommun, bland annat på husfabriken i Hjältevad (se artikel här intill).
– För kommunens del är det oerhört positivt att produktionsenheterna utvecklas, inte minst för antalet arbetstillfällen, säger Marcus Axelsson.
I övrigt blir 2011 något av ett utvecklingens år inom näringslivet. Näringslivsbolaget eksjö.nu fortsätter med sina nätverk samtidigt som mycket kraft läggs på företagens kompetensutveckling i miljonprojektet Aktiv kompetens genom ESF-rådet.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick