Nostalgiskt museum i Mariannelund

Fler bilder

Fakta

Öppettider
Juni, juli, augusti: dagligen kl. 13-17.
Övriga året: ons-sön kl. 13-17

I drygt 30 år har hon samlat på gamla leksaker. Museum har hon drivit nästan lika länge. I vintras slog Eva Sundell ner sina bopålar i Mariannelund. Dock- och leksaksmuseet är öppet varje dag hela sommaren.

Den gamla tallriksbutiken vid torget i Mariannelund har förvandlats till secondhandbutik med vintagekläder, skor, smycken och kuriosa. På andra sida draperiet kan den som känner sig redo för en riktig nostalgitripp titta på tusentals dockor, nallar och leksaker från 1860 till 1980-talet. I inte mindre än tolv rum visas fina porslins- och celluloid-dockor, ett helt rum med gamla Barbiedockor, 100-åriga teddybjörnar, leksaksbilar och 1980-talets actionfigurer, som Star Wars, He-manfigurer och smurfar. Bland annat.

– Intresset för gamla saker har jag fått efter min farmor, hon drog med mig runt på Stockholms museer när jag var liten och jag fick tidigt en känsla för att gamla saker är finare än nya. Men det var inte förrän jag gick till leksaksaffärerna med min son, som jag började fundera på leksakerna från min egen barndom. Vid det laget var alla redan slängda och jag bestämde mig för att börja samla.
Eva hade fått en hobby, som snart utvecklades till en affärsidé.

Genom åren har hon drivit museum på en rad olika platser i landet, bland annat på Öland och på Österlen, senast i Nävelsjö gamla skola utanför Vetlanda.
– Att jag hamnade i Mariannelund beror framför allt på de gamla husen, men också på läget med turiststråket utanför dörren och att Mariannelund är en trevlig plats, säger Eva.

Museidelen finns i det 1860-talshus som under tallriksförsäljningen tjänstgjorde som kallager, och därmed inte renoverats. I flera rum finns välbevarade trägolv och originaltapeter, vilka utgör en perfekt kuliss för museets dyrgripar.

Förmodligen finns det få museiföremål som berör så många som just leksaker. Ett besök på Mariannelunds nya museum en mulen sommardag kommer garanterat att uppskattas av både vuxna och barn.

För mer information www.dockmuseum.com