Nu bor jag på en camping
Publicerad 6 Augusti 2018
Fakta
I mars fick filmen pris inom området NEW DOC på Tempo dokumentärfilmfestival.
Juryns motivering:
"För en mänsklig och uppriktig skildring av en globalt angelägen fråga, sedd genom barnens ögon. I det mikrokosmos som utspelar sig på en familjecamping får regissören oss att engagera oss i några flickor från krigshärjade länder, i deras berättelser och minnen, och i samspelet dem emellan – genom en mycket inkännande regi. När vi distanserar oss från det oskyldiga barnets blick är det omöjligt att inte fundera över hur deras framtid kommer att se ut."
Filmbyn Småland är mer än Astrid Lindgren. Den 15 augusti visas Jasmijn Kooijmans prisbelönta film ”Nu bor jag på en camping”. Innan visningen berättar regissören om bakgrunden till filmen.
Flickorna på asylboendet i Möllstorp berättar sin egen historia om kärlek, vänskap och hur det kommer sig att de bor på en camping. En nutida Barnen i Bullerbyn-berättelse fylld med lika delar traumatiska minnen av flykt som insiktsfulla framtidsförhoppningar och inspirerande dansnummer.
Sema, Farah, Samaa
och Sydra kommer från Syrien. Iris från Albanien. Idag bor de på
Möllstorps asylboende, tidigare Möllstorps familjecamping. De gör som
barn gör mest; leker, dansar, busar. Men de bär också på en historia om
flykt, krig och utanförskap. Nu bor jag på en camping skildrar det lilla
livet i det stora; anpassningen, förväntningarna och de ofrånkomliga
ärr man bär efter ett liv på flykt. Tillsammans berättar de en historia
om att finna sig tillrätta i ett nytt land med ett nytt språk, nya vanor
och nya vänner.
Regissören och dokumentärfilmaren Jasmijn Kooijman är 21 år, växte upp i Amsterdam, men bor i Sverige sedan 2015. Jasmijns mamma Marit Törnqvist och hennes mormor och morfar var mycket nära vänner till Astrid Lindgren. Familjen var även statister och delaktiga i filminspelningen av Emil i Lönneberga i Mariannelund. Jasmijns mormor översatte alla Astrid Lindgrens böcker till holländska och hennes mamma Marit Törnqvist är illustratör till flera av Astrid Lindgrens berättelser, samt var den som skapade ”Sagotåget” i Junibacken i Stockholm.
Visningen arrangeras i samarbete med KAiM och med stöd av Astrid Lindgrens Hembygd.
- Vi vill ge en chans att visa flickors berättelser. I media nämns
oftast pojkar (ensamkommande). Filmen är en kortdokumentär (30 min)
gjord av en ung kvinna. Med dessa förutsättningar kommer den troligtvis
inte att visas i det vanliga mediautbudet. Vi vill visa filmen i ett
större perspektiv nu när den är ny och aktuell, säger Anna Mellergård, Filmbyn Småland och berättar att filmen kommer att visas samtidigt som Filmbyn Småland ordnar filmkollo för åldrarna 10-12 år.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick
Restaureringen är klar. Därmed är den unika arkitekturpärlan i Bruzaholm redo för nästa steg! Drömmer du om att driva verksamhet i en magisk miljö? Arrangera spännande evenemang på en plats som saknar motstycke i svensk modernistisk arkitektur? Ta en tur till Bruzaholm i sommar, känn in atmosfären och se möjligheterna. Kristallen är öppen alla helger i juli!
Nils Karlsson-Pyssling flyttar in” är inte bara titeln på Astrid Lindgrens bok från 1965, utan också en exakt beskrivning av vad som kommer att hända på Filmbyn Småland i Mariannelund under våren och försommaren!
Eksjö Gymnasium må vara en liten skola i en liten stad. Men när årets priser för Ung Företagsamhet i Jönköpings län delades ut blev det tydligt att Eksjö levererar! Ekonomieleverna från Eksjö var nominerade i hela sex klasser, varav två gick vidare till SM: OakLock UF och UF-läraren Pernilla Andersson!
För Ikea-kunder världen över är Ingatorp ett utdragbart bord. Genom Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden blir många miljoner i flera världsdelar nu varse att Ingatorp också är en pärla i småländska Eksjö kommun.
Evenemang i regionen
Saknar data från alltsomsker.nu
Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu