Svenska drifttekniker utvecklas på Campus i12 i Eksjö
Publicerad 23 November 2012
Fler bilder
Fakta
Intagningskrav: Grundläggande behörighet samt minst 24 månaders sammanhängande yrkeserfarenhet som drifttekniker.
Ansökan: senast 15 april 2013
Utbildningstid: 2 år (halvfart)
Utbildningssamordnare: Tekniska Högskolan i Jönköping
Var sjätte vecka träffas 19 drifttekniker från södra Sverige på Campus i12 i Eksjö. Skolan har tillsammans med branschen skräddarsytt en helt ny utbildning i energieffektiv driftteknik. Målet är att öka kompetensen på landets fjärr- och kraftvärmeverk.
-Driftteknikerna är nyckelpersoner till en energieffektivare drift och en utveckling av befintliga anläggningar, vilket gynnar både miljön och energipriset, säger utbildningsledare Gunnar Nilsson och tillägger att det i dag knappt byggs några renodlade fjärrvärmeverk I stället växer antalet kraftvärmeverk som också levererar elström, vilket ställer högre krav, på både systemförståelse och driftsäkerhet.
Christoffer Dalskog har jobbat på Eksjö Energi i flera år och har full koll på driften av fjärrvärmeverken i kommunen. Men han saknar formella betyg och teoretisk bakgrund - vilket han är långt ifrån ensam om. Joakim Lindgren, på Sysav i Malmö är en av många i samma situation. Båda anmälde sig så fort de hörde talas om utbildningen och är så här långt mycket nöjda.
-Vi har väldigt bra föreläsare i alla ämnen. Det är imponerande, säger Christoffer, som också ser stora föredelar med att träffa kollegor och höra hur man jobbar på andra fjärrvärmeverk.
-Vi har väldigt intressanta diskussioner och det händer att vi har med oss nya lösningar hem, menar Joakim.
Utbildningen drivs på halvfart under två år och alla kombinerar studierna med heltidsjobb. Med skiftgång, lediga vardagar och extra dagistid går det alldeles utmärkt, menar de två unga papporna från Småland och Skåne.
- Det är nästan värre att hinna med studieuppgifterna som ska göras i verksamheten.
En av fördelarna med utbildningen är att den kan ge förutsättningar att avancera i organisationen, med möjlighet att få jobb som exempelvis skifteschef. Christoffer och Joakim ser dock inte ökat ansvar som ett primärt mål.
- Jag gör främst det här för min egen skull, för att få en bättre förståelse och för att få papper på mina kunskaper, säger Joakim.
Studenterna får 200 poäng från Yrkeshögskolan, men kan på sikt också skaffa en formell certifiering.
- Branschen vill certifiera driftpersonalen och har därför gjort en kravspecifikation för detta. Eftersom kursinnehållet i den här utbildningen tagits fram i samråd med branschen får deltagarna exakt de kunskaper som krävs för att också certifiera sig så småningom, säger Gunnar Nilsson.
För mer information www.campusi12.se eller kontakta Gunnar Nilsson 070-56 199 85, gunnar.nilsson@campusi12.se
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick