Unga kollektivanställda till KTH
Publicerad 11 Augusti 2022
Fakta
Vad är Lean?
Metod för att skapa maximalt kundvärde med befintliga resurser.
Ett långsiktigt agerande för att öka medarbetarnas engagemang, eliminera slöserier och fokusera på rätt saker.
Fem S i Lean: Sortera, strukturera, städa, standardisera, skapa vana
Det finns många olika vägar att vidareutbilda sig. En väg kan vara att jobba på ett av landets äldsta företag. Bruzaholms Bruk valde att skicka kollektivanställda till KTH:s utbildning i Lean. "Vi var de enda som kom från golvet", berättar Ellen Björnsvik, roterare och Christoffer Johansson, smältverksoperatört. Nu ska de hjälpa till att omsätta kunskaperna i företagets förbättringsarbete.
I fjol fick bolaget möjlighet att delta i Produktionslyftet - Teknikföretagens program för ökad förändringsförmåga, effektivitet och hållbarhet.
Målsättningen är att blir mer konkurrenskraftiga genom att
jobba smartare. Arbetet leds av en konsult men genomsyras av att involvera medarbetare inom samtliga
avdelningar och yrkesgrupper. På sikt ska alla medarbetare bli delaktiga i
processen.
– När fler får en helhetsbild, med förståelse för hela kedjan, får vi förutsättningar
att genomföra förändringar. Förhoppningen är att utveckling och förbättring ska
vara en del av vårt dagliga arbete, säger Tobias.
Som en del i arbetet har två medarbetare fått möjlighet att gå en 7,5 högskolepoäng i Lean vid Kungliga tekniska Högskolan, KTH i Stockholm. Och det är här som den anrika gjuteriet i Småland skiljer sig från mängden.
– Alla andra företag hade skickat vd och produktionschefer
till utbildningen. Vi var de enda som från golvet, berättar Christoffer, som
jobbat i smältverket i 10 år, och numera är försteman och kvällsamordnare på sitt
skift.
De kände båda att de kunde tillföra saker i gruppen
– Jag har fått ett annat tankesätt och ser nya saker i fabriken efter
utbildningen, säger Christoffer, och uppskattar möjligheten att få inblick i
andra avdelningar. Ofta tänker han förbättringsåtgärder för arbetsplatsen även
när han är ledig.
– Jag har utvecklats jättemycket som person under den här utbildningen. Jag har
alltid haft svårt för skolan och avskytt att prata inför grupp. Det här var
både roligt och intressant och nu är jag sugen på att läsa mer, säger
Christoffer.
Ellen Björnsvik tog studenten 2019 och började på Bruzaholms
Bruk samma höst. Som roterare är hon insatt i arbetsuppgifterna på alla
avdelningar. Hon berättar att hon funderat på att plugga och uppskattar att hon
fick möjlighet att göra det via jobbet.
– Vi hade ett stort stöd i coachen från Produktionslyftet och det var spännande
att träffa andra som jobbar med samma saker, det ser trots allt ganska lika ut
oavsett bransch, säger Ellen.
– Den viktigaste lärdomen är nog att förändring tar tid. För att komma dit man
vill måste det finnas en samsyn, vi behöver tänka lika kring vår vision och hur
vi vill ha det och det är en process, fortsätter Ellen, som ser fram emot att
hjälpa till att omsätta de nya lärdomarna på avdelningarna.
– Jag har fått en jättefin utbildning, nu vill jag ge
tillbaka till företaget, säger hon.
Båda har med sig Lean även på fritiden. Metoden
hjälpte Christoffer att gå ner i vikt och han har börjat strukturera upp saker
hemma medan Ellen har applicerat tankesättet i stallet.
Båda blir nu viktiga vid arbetet med successivt förändringsarbete ute på avdelninganrna, först ut är lager och administration.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick